Att sälja din bostad i Sverige

Kontakta oss för försäljning

Skicka in nedanstående formulär, så återkommer vi till dig så snart som möjligt med mer information om hur vi hjälper dig till en lyckad försäljning!

Meddelande (obligatorisk) (Beskriv gärna din bostad lite kort här samt om du har särskilda önskemål)Vid försäljning av bostad i Sverige är det viktigt att förstå hela processen.

1. Börja med att värdera din bostad

Innan du säljer din bostad vill du troligen veta vad du kan få ut för den. Är du i färd med att byta boende så brukar ofta banken vara intresserad av vad du kan få ut för din nuvarande bostad. Vilket förstås också ger en indikation om vad du kommer att ha råd att flytta till.
Du kan vända dig till en mäklare för en värdering. Vi erbjuder kostnadsfria värderingar utan att du förbinder dig till något.

Prisläge

Bostadens värde avgörs av många olika faktorer. Läge, stil och skick är bara några. Olika områden varierar i popularitet vilket påverkar utbudet och därmed kanske även priset.

2. Välj rätt mäklare

Det finns förstås inget krav på att du anlitar en mäklare när du ska sälja din bostad men det är många saker att hålla reda på – till exempel värdering, annonsering, visning och kontraktsskrivning. Genom att anlita en rutinerad mäklare minskar du risken för att problem uppstår.
När du väljer mäklare är förtroende och lokalkännedom viktiga faktorer. Meddela mäklaren vad du har för villkor för försäljningen och vad du har tänkt dig för tillträdesdatum.

3. Ta fram fakta om bostaden

När en bostad säljs tillämpas Köplagens bestämmelser. Du ska meddela mäklaren/köparen om allt du vet om din bostad. Alla dokument ska plockas fram och du ska berätta om allt som kan ha betydelse för köparen.

Fel som upptäcks i efterhand

Din köpare har rätt att åberopa fel i bostaden, två år för bostadsrätt och 10 år för villa, efter det att den överlåtits. Fel som man inte hade kunnat upptäcka vid en noggrann undersökning och fel som man inte har kunnat förvänta sig utifrån lägenhetens skick och information man fått. Var noga med informationen, köparen har rätt att förvänta sig att de uppgifter du lämnat är riktiga. Felaktiga uppgifter kan du bli ersättningsskyldig för.

Energideklaration

Du som säljare ska visa upp en energideklaration som visar hur mycket energi bostaden förbrukar – denna information bör finnas med i objektsbeskrivningen.

4. Välj marknadsföringskanal

Tillsammans med mäklaren bestämmer du hur och var din lägenhet ska marknadsföras. Annonser på Hemnet, Blocket, i lokalpress och mäklarens egen hemsida samt skyltfönster är exempel på vanliga marknadsföringskanaler.

5. Förbered inför visning

Objektsbeskrivning och fotografering

Mäklaren gör en skriftlig beskrivning av din lägenhet – en objektsbeskrivning. Här ska alla uppgifter finnas med – yta, rumsbeskrivning, driftskostnader, eventuella vindsförråd med mera. Om du inte är helt säker på ytan behöver kanske lägenheten mätas upp på nytt.
Du måste vara extra noga med att kontrollera att allt som står i objektsbeskrivningen är korrekt. Om något är felaktigt, riskerar du i framtiden att bli skadeståndsskyldig. Är till exempel den öppna spisen funktionsoduglig så ska detta framgå.
Att bilderna gör rättvisa åt din lägenhet är förstås viktigt. Om du har en balkong eller uteplats och säljer din bostad på vintern kan det också vara bra att ha med någon extra egentagen bild som visar hur det ser ut i sommartid.

Vi på Serneholt Estate jobbar alltid med professionella fotografer som framhäver din bostad på bästa möjliga sätt. Vid villafotografering kompletterar vi ibland med mastfoto eller drönarfoton för att framhäva bostaden på bästa möjliga sätt.

Homestyling

Exakt vad du behöver göra inför en visning är svårt att diktera. Vissa nöjer sig med en noggrannare städning och fönstertvätt, andra satsar på lite ambitiösare styling av lägenheten och anlitar en homestylist. En homestylist kan se lägenheten med nya ögon och föreslår till exempel att du flyttar bort skrymmande möbler eller adderar belysning.
Oavsett om du eller någon annan gör jobbet, är det förstås alltid klokt att plocka bort vardagliga och alltför personliga saker som foton, papper, sport- eller ytterkläder.
Ibland kan det finnas anledning att lättrenovera utvalda ytor, som att måla en skavd list, byta ett rangligt handtag eller laga en droppande kran. Du bestämmer själv eller tillsammans med mäklaren vad som är värt att göra för att bostaden ska visas upp från sin bästa sida. Vi rådgör alltid inför en försäljning med er för att skapa bästa möjliga förutsättningar för just er bostad.

6. Visning

Tidpunkt

Bestäm med mäklaren när visningen ska ske. Ofta äger den rum under en helg och kanske ytterligare en kväll under kommande vecka. Mäklaren är ansvarig person på plats och har en lista där alla kunder skrivs upp. Du som säljer blir informerad om hur visningen har gått direkt efter. Kommer alltför få personer på visningen kan det bli aktuellt med ytterligare visningar.

Olika typer av visningar

Det finns olika typer av visningar, men en öppen visning är allra vanligast. Visningen brukar pågå en eller några timmar och det är öppet för alla att komma. Vissa mäklare har ett register med spekulanter och kan bjuda in till förhandsvisning för just dessa. I vissa fall kan föranmälan till visningen vara ett krav. Du som säljare kan också begära att din bostad bara ska visas privat.

7. Budgivning

Många bud – eller få

Efter visningen ringer mäklaren upp alla som varit på visningen. Om många är intresserade av bostaden kan det bli fråga om en budgivning. Du kan också ställas inför att behöva acceptera ett bud som känns för lågt. Det är bra om du rustar dig i förväg genom att tänka igenom olika scenarios.
Ett bud brukar lämnas över telefon, via mejl eller sms och spekulanten höjer sitt bud med valfritt belopp om inget annat är överenskommet. Under budgivningens gång ska alla spekulanter löpande informeras om nya inkomna bud. Notera att buden inte är bindande förrän kontraktet är påskrivet – inte ens om det är skriftligt.

Vinnande bud

I de flesta fall är det den som lagt det högsta budet som vinner affären – men inte alltid. Ytterst är det du som säljer som bestämmer vem som får köpa lägenheten. Enligt mäklarlagen ska mäklaren notera budgivare, bud och tidpunkt för bud i en förteckning som både säljare och köpare får när affären är klar. Innan köpet går igenom ska bostadsrättsföreningen godkänna köparen som ny medlem (vid bostadsrätt), alla villkor uppfyllas (vid hus). Vi hjälper dig med information kring detta.

8. Skriv avtal

Överlåtelseavtal

Avtalsskrivningen kan ske i bostaden eller på mäklarens kontor. Först när överlåtelseavtalet är påskrivet är affären klar. Försök att skriva kontrakt så snart som möjligt efter det att budgivningen är klar, mäklaren har alltid en skyldighet att framföra nya bud till säljaren.
I samband med avtalsskrivningen avtalar du med köparen om tillträdesdag – om detta inte redan är gjort i ett tidigare skede.

Villkor i avtal

Villkor för bostadsrättsköparens medlemskap i föreningen är obligatorisk. Däremot kan du och köparen skriva in andra förbehåll såsom köparens egna försäljning av bostad eller att lån ska beviljas.

Handpenning betalas

Efter det att avtalet tecknats betalar köparen en handpenning, som oftast är 10 procent av köpeskillingen och deponeras hos fastighetsmäklarens till dess att alla villkor för avtalet uppfyllts.

Bostadsrätten betalas och överlåts

Överlåtelsen av bostaden sker ofta på köparens bank. Likvidavräkning gås igenom och godkänns, därefter överförs köpeskillingen till ditt konto. Du lämnar nycklar och samtliga dokument som rör bostaden till en glad köpare.